Maragogipe – tā ir kafija arabika, kuru audzē tikai Nikaragvas, Kolumbijas, Meksikas un Brazīlijas augstkalnes plantācijās, vismaz 700 m virs jūras līmeņa. Šī kafija ir īpatnēja ar to, ka tās pupiņas ir 3-3,5 reizes lielākas, nekā pārējai arabikai, tāpēc Maragogipe tiek bieži dēvēta par Elephant Beans vai “Ziloņu pupiņas”.

Maragogipe pasugas pēc ievākšanas apgabala

Savu nosaukumu “Maragogipe” tās ieguva pēc vietas nosaukuma, kur plantatoriem izdevās izaudzēt neparasti milzīgas pupiņas – Brazīlijas pilsētas Maragogipe (Maragogipi). No turienes milzu kafijas pupiņas izplatījās pa visu pasauli, taču patiesi masveida ražošanu, šķirnes prasību dēļ pēc klimata un zemes, bija iespējams noorganizēt tikai dažās Dienvidamerikas valstīs.

Atkarībā no tā, kur tieši izaudzētas un novāktas “Ziloņu pupiņas”, atšķirsies garša, konsistence un aromāts.

  • Nikaragvas Maragogipe kafijas pupiņas ir vislielākās, tai pat laikā visrūgtākās un aromatiskākās. Pagatavotā espresso kafija izplata augļu, vīna un ziedu garšas notis. Interesanti ir tas, ka tās nevar noslēpt, pat ja dzērienam pievieno pienu vai cukuru.
  • Meksikāņu – mazāk piesātināts, taču jau grauzdēšanas etapā asi izjūtams pikants šokolādes – riekstu aromāts, kas raksturīgs tīram kafija arabika dzērienam. Šīs īpatnības dēļ vēlams to dzert bez piedevām, maisījumos tā unikalitāte viegli pazudīs.
  • Gvatemalas un Brazīlijas Maragogipe ir maksimāli sabalansēts, bez izcilām īpatnībām, toties universāls dzērieniem, kuru pamatā ir kafijas pupiņas ar dažādu grauzdēšanas pakāpi. Pienācīga izveicība ļauj Elephant Beans dziļi grauzdēt Neapolitan stilā, lai tiktu pagatavota ļoti melna kafija.

Kā pagatavot Elephant Beans

Atklāt visu kafijas pupiņu potenciālu var tikai pareizi pagatavojot kafiju. Maragogipe kafija, tāpat kā lielākā daļa arabikas pupiņu, tiek grauzdēta līdz vidējai grauzdēšanas pakāpei, dziļa ir atļauta tikai tad, ja ir augsts profesionalitātes līmenis un attīstīta nojauta, kas neļaus sadedzināt “Ziloņu pupiņas” līdz pelniem.

Maragogipe kafija tiek vārīta turku kanniņā vai pilienveida kafijas automātā, pagatavota franču preskanniņā vai tieši krūzītē. Kafijas automātā nav iespējams par visiem 100 % atklāt arabikas pupiņu dzilumu, taču ja Jums ir vēlme iedzert tieši “Ziloņu pupiņu” espresso, jāizmanto maisījums ar robustas pupiņām, atpazīstamu kafijas ražotāju oriģinālajos maisījumos.