20.gadsimta sākumā vācu tirgotāja Rosemusa kuģis nokļuva vētrā. Jūras ūdens iekļuva tilpnē un stipri samitrināja maisus ar preci. Kad drošsirdīgie jūrnieki sasniedza ostu, uzņēmējam kļuva žēl izmest dārgo kravu. Viņš lika izžāvēt un apgrauzdēt pupiņas. Tā radās kafija bez kofeīna.

Gatavajam dzērienam ir visas kafijas garšas īpašības, izņemot vienu: mazāk uzmundrinoša. Sāļais jūras ūdens izskaloja no pupiņām gandrīz visu kofeīnu. Tādējādi, kafijas cienītāji var izbaudīt lielisko garšu, nelietojot ierasto kafiju, kuras sastāvā ir kofeīns.

Jāpiebilst, ka negadījums ar kuģi jūrā notika 1903.gadā un kopš tā laika kofeīna noņemšanas jeb atdalīšanas tehnoloģijas ir būtiski mainījušās. Proti, Kafijas pupiņas tiek apstrādātas trīs dažādos veidos: ar ūdeni, speciālu šķīdinātāju, saspiestu gāzi. Visefektīvākā metode ļauj atdalīt līdz pat 99 procentiem uzmundrinošās vielas.

Kafijas bez kofeīna iegūšana

Tonizējošo vielu atdalīšanas metodi kafijas ražotāji parasti norāda uz produkta iepakojuma. Klasiskā metode joprojām ir mazgāšanas metode jeb Šveices metode, kas uzskatāma arī par videi draudzīgu metodi. Tomēr mazgāšanas metode ir laikietilpīga un dārga. Procesā kafijas pupiņas tiek iemērktas ūdenī, iIzšķīdušais kofeīns izdalās kopā ar daļu no aromātiskām vielām, tad šķidrums tiek filtrēts. Pēc tam ar to aplej jaunu pupiņu devu, kafijai atgriežot garšu un aromātu. Procedūra tiek veikta divos ciklos, kur rezultātā tiek iegūts produkts ar ļoti nelielu kofeīna daudzumu.

Turpretī mazgāšanu pēc Eiropas metodes veic kafijas pupiņas iemērcot karstā ūdenī. Tad pievieno ķīmisko šķīdinātāju. Līdz šim tika izmantots metilēnhlorīds, taču šobrīd tiek izmantots etilacetāts. Pēc tam kafijas pupiņas tiek noskalotas no šķīdinātāja, nožāvētas, grauzdētas. Noskalot visu ķīmisko vielu apjomu parasti neizdodas, neliela daļa paliek uz pupiņām, tādējādi ietekmējot kafijas dzērienu garšu un aromātu.

Trešā metode tiek veikta apstrādājot kafijas pupiņas ar oglekļa dioksīdu. Process notiek izmantojot augstu spiedienu, gāze pārvēršas par šķidrumu, izdalot kofeīnu. Vielas atlikumi izzūd pēc otrreizējas mērcēšanas, tad tiek izmantoti ogles filtri.

Kafijas bez kofeīna priekšrocības ir tās, ka tā:

  • Neietekmē svarīgu cilvēka organisma sistēmu darbību: sirds, asinsvadu, nieru, aknu.
  • Piemērota hipertoniķiem, podagras slimniekiem, cilvēkiem ar nestabilu nervu sistēmu.
  • Saglabā īpašības uzlabot atmiņu, paaugstināt darba spējas, koncentrēt uzmanību.
  • Samazina cukura diabēta attīstības risku, palīdz ātri sadalīt glikozi.
  • Tai piemīt dabiska dzēriena garšas īpašības.
  • Stimulē gremošanu.
  • Nerada diurētisku efektu.
  • Stimulē reproduktīvās spējas.

Neskatoties uz visām noderīgajām īpašībām, tās lietošanas norma ir – līdz piecām tasītēm dienā. Grūtniecēm – ne vairāk par divām. Bērniem no desmit gadu vecuma – divas tasītes, vēlams pievienot pienu un cukuru.

Neskatoties uz visām priekšrocībām, šādas kafijas lietošanai ir savi mīnusi. Tonizējošais efekts ir ļoti neliels. Bieža lietošana stimulē kuņģī pārlieku lielu sālsskābes izstrādi. Daudzi speciālisti norāda uz kalcija izskalošanu no kaulaudiem, palielinātu holesterīna plāksnīšu veidošanos. Šķīdinātāja atlikumi, ar kuriem izdala kofeīnu no kafijas pupiņām, tiek uzskatīti par kaitīgiem organismam, neskatoties uz atļauto izmantošanu pārtikas produktu ražošanā.

Visdrošākā kafija bez kofeīna un tās lietošanas veidi

Mazgāšanas metode, ar kuru apstrādā Arabika kafijas pupiņas, izaudzētas Kolumbijas plantācijās, ļauj iegūt Premium-klases produktu. Veicot vidēju grauzdēšanas pakāpi, tiek saglabāta izcila garša, smalkais aromāts. Kvalitatīvo produktu var iegādāties Santini Coffee vietnē, pasūtot sev ērtu un iepakojuma veidu.

Lai iespaids no Jūsu iecienītā dzēriena būtu pilnīgs, mēs piedāvājam pamēģināt vienu senu pagatavošanas recepti: kafiju ar kanēli. Tam būs nepieciešams: Jūsu ierastā porcija kafijas pupiņu, kanēļa standziņa, viena tējkarote smalkā cukura.

Dabiskās garšas cienītāji pupiņu apstrādei kafijas dzirnaviņu vietā izmanto porcelāna piestu. Pupiņas izberž, panākot pilnīgu buķetes atvēršanos. Tad sasmalcināto kafiju kopā ar cukuru ieber vara turkā, uzkarsē uz uguns, ļaujot cukuram sākt kust. Pievieno svaigu kanēli, tad aplej ar verdošu ūdeni.

Vārīt nav vajadzības. Dzērienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, uzreiz ielej tasītē, pēc garšas pievienojot uzsildītu saldo krējumu vai pienu. Var izmantot bez piedevām.

Īsta kafija bez kofeīna ne ar ko neatšķiras no citām kafijām. Tā ir piemērota tiem, kas nedrīkst lietot uzmundrinošās vielas medicīnisku vai citu iemeslu pēc. To var lietot vakarā, neuztraucoties par bezmiegu. Visbeidzot, tā būs noderīga ikvienam labas kafijas cienītājam.