Kafijas grauzdēšanas pakāpes: raksturīgākās pazīmes un atšķirības

Pasaulē nav vienotas grauzdēšanas pakāpes skalas, lai novērtētu kafijas pupiņas. Dažādu šķirņu izejvielas izejot vienotu termisko apstrādi, atšķirsies pēc garšas, tāpat kā dažādi grauzdētas vienas un tās pašas šķirnes pupiņas nav līdzīgas viena otrai. Tāpēc tie, kuru darba procesā tiek izmantota kafija, pieraduši orientēties pēc vienotas klasifikācijas, kur gatavā produkta krāsa, smarža un ārējais izskats tiek uzskatīti par vienas vai otras pakāpes pazīmēm.

  • “Skandināvu” grauzdējuma (City Roast, New England variācijas) kafijas pupiņas – viegla, pamata grauzdējuma pakāpe. Pēc skandināvu tradīcijām pagatavotās kafijas pupiņas tiek viegli karamelizētas, to virsma iegūst piena šokolādes vai kapučīno nokrāsu.  Kā City Roast un New England tiek tradicionāli izmantota Kenijas un Jamaikas kafija arabika, kuru gatavojot svarīgi ir saglabāt garšas skābumiņu un aromātu.
  • “Vīnes” vai vieglais grauzdējums (Full City Roast, Vienna) padara kafijas pupiņas šokolādes-brūnas, uz to eļļainās virsmas parādās plaisas, no kurām izplatās piesātināts saldens aromāts. Full City Vīnes gaumē tiek grauzdēta ne mazāk kā 60 % kafija arabikaun apmēram 50 % robusta. Šāda pieeja ļauj praktiski pilnībā novērst arabikas skābumiņu un atklāt nedaudz rūgto robustas pēcgaršu, ko izmanto visi bez izņēmuma kafijas maisījumu ražotāji.
  • Stiprais grauzdējums (Spānu, Franču, Neapoles) paredzēts tad, kad tiek gatavota espresso melna kafija ar rūgtu “piededzinātu” piegaršu. Tieši šādam Neapoles espresso priekšroku dod francūži un spāņi, no tā arī radās nosaukums. Pupiņas pēc dziļas grauzdēšanas augstā temperatūrā kļūst gandrīz ogļu melnas. Šeit galvenais ir nepalaist garām to brīdi, kad kafija Neapoles gaumē var pārvērsties pelnos, kas nebūs piemēroti tālākai izmantošanai. Līdz melnumam tiek grauzdētas tikai dažas augstkalnu arabikas šķirnes, robustu šāda apstrāde parasti pārvērš pelnos.

Katrs pupiņu grauzdēšanas variants ir piemērots noteiktiem gadījumiem. Piemēram, “Vīnes” - vēlams kafijai Americano un dzērieniem ar pienu, Light City Roast - vēlams pēc pusdienu espresso, bet Neapolitan ir piemērots tikai raksturīgā kafijas rūgtuma cienītājiem.