Kafija – burvīgs dzēriens, kuram ir milzīgs daudzums pielūdzēju. Ikviens kafijas cienītājs izvēlās savu iemīļoto kafiju, bet kafijas paveidu ir milzīgs daudzums. Americano, espresso, kappucino, latte..... šo sarakstu var turpināt. Starp kafijas cienītājiem ir daudz tādu, kuri pretstatā visiem norādītajiem variantiem, izvēlēsies kafiju turku gaumē. Biezs, piesātināts dzēriens ar pūkainu un garšīgu putu cepurīti, kļūs par labu sākumu možai un enerģiskai dienai.

Vārīsim kafiju turku gaumē

Turku kafijas pagatavošanas tradīcijas ir atnākušas pie mums no Senajiem Austrumiem. Šo gatavošanas variantu sauc arī: ”arābu gaumē” vai “austrumu gaumē”. Lai pagatavotu dzērienu turku gaumē, Jums nebūs vajadzīga sadzīves brīnumtehnika, ko sauc par  - “kafijas automāts”, tāpat nebūs jāiegādājas kapsulas un citas ierīces. Jums būs vajadzīgs tikai:

  • Turka (džezva) – neliels trauciņš ar garu rokturi.
  • Ūdens.
  • Kafija.

Lai pagatavotu jāpaņem kafijas pupiņas un jāsamaļ kafijas dzirnaviņās vai jāizmanto jau malta kafija. Kafijas vārīšanai turku gaumē malumam jābūt ļoti smalkam. Ievietojot turkā rūpīgi samaltu kafijas pulveri un aukstu ūdeni, novietojiet kausiņu uz plīts un vāriet maisījumu uz lēnas uguns. Proporcijas izvēlieties patstāvīgi, atkarībā no savām vēlmēm. Jo mazāk ūdens uz vienu porciju – jo stiprāks būs dzēriens.

Lai no apakšas paceltos biezas putas, maisījums periodiski jāapmaisa ar kārtīgām kustībām no apakšas uz augšu. Nedrīkst pieļaut dzēriena uzvārīšanos, citādi viņš zaudēs garšu, bet biezās putas vienkārši izzudīs. Tiklīdz Jūs sapratīsiet, ka maisījums sāk uzvārīties – ātri noņemiet džezvu no plīts un salejiet tās saturu tasītēs. Putas tasītēs var ielikt ar karotīti un tad uzmanīgi ieliet dzērienu. Biezās putas un piesātināto aromātu dod tikai laba kafija, tāpēc nevajag ekonomēt pērkot kafijas pupiņas.

Atgriežoties pie vēstures, var atzīmēt, turku kafijas vārīšanas autentiskais variants paredz tās pagatavošanu smiltīs. Senajos laikos kausiņu novietoja uz sakarsētajām smiltīm, kuras karsēja dienvidu saule. Arī šobrīd dažās kafejnīcās ievēro senās tradīcijas – gatavo kafiju austrumu gaumē karstās smiltīs. Jāatzīmē, šāda dzēriena garša ir spilgtāka un piesātinātāka. Lai pastiprinātu garšas efektu, var pievienot kanēli vai krustnagliņas, kas piešķirs dzērienam specifisku garšu.

Mūsu veikalā “Santini Coffee” Jūsu izvēlei ir Premium kafija un tāpēc varēsiet izbaudīt brīnišķīga rīta možumu un mājīga vakara klusumu.