Daudzu gadsimtu vēstures periodā melna kafija ir savākusi daudz faktu par savu personu. Lielākā daļa no tiem ir labi zināmi kafijas cienītājiem, taču dažas nianses no “kafijas dzīves”, var pārsteigt pat visai cienījamus kafijmīļus. Galvenie jautājumi, kas daudzus gadsimtus satrauc brīnumainā dzēriena patērētājus – vai kafija ir laba mūsu veselībai un vai tā patiešām uzmundrina organismu.

Uzmundrinošais kofeīna efekts – vai tā ir taisnība?

Par to, ka kafijas pupiņas dod uzmundrinošu efektu, sākās runas jau pirms diviem gadsimtiem. Ķīmiķis no Vācijas, veicot laboratoriskos eksperimentus,  izdalīja psihostimulatoru-alkaloīdu ar nosaukumu – kofeīns. Taču dzīvē viss norisinājās savādāk. Daži kafijas cienītāji neizmantoja kafijas pupiņas, kā dzērienu pēc pusdienām, tāpēc, ka pēc tam nevarēja aizmigt. Citi kafijas cienītāji apgalvoja, ka pat daudz izdzerta melna kafija, jebkurā diennakts laikā, nekādi neietekmēja viņu līdzsvaru un dziļo miegu.

Pēc ilgiem novērojumiem, zinātnieki nonāca pie secinājuma – viss ir atkarīgs no katra cilvēka organisma individuālajām īpatnībām. Labāk pašiem noteikt, cik daudz melna kafija ir izdzerama, ieklausoties personīgās izjūtās un nepaļauties uz citu domām. Runā, ka filozofs Voltērs, dienā izdzēra līdz piecdesmit tasītēm, kas nekādā veidā neietekmēja viņa sirds-asinsvadu sistēmu un vispārējo organisma stāvokli.

Vai kafija Jūsu veselībai  ir laba vai slikta?

Tiek uzskatīts, kafija negatīvi ietekmē sirds-asinsvadu sistēmu un ir bīstami to lietot. Taču, kā liecina pētījumi, tas tā nav, labuma no kafijas pupiņām ir daudz vairāk, nekā ļaunuma. Piemēram, tā:

  • Labvēlīgi ietekmē aknu darbību.
  • Samazina infarkta rašanās risku.
  • Novērš kancerogēnos procesus zarnu traktā.
  • Samazina muskuļu sāpes sportistiem.
  • Ļauj izvairīties no multiplās sklerozes un tai piemīt citas pozitīvas iedarbības spējas uz cilvēka organismu.

Nepieciešams izvēlēties šķirni, grauzdēšanas pakāpi un izdzertā dzēriena daudzumu pa dienu, lai būtu tikai efektīva un laba iedarbība.

Padoms kafijas cienītājiem: tumši grauzdēta kafija satur mazāk kofeīna, neka gaiši grauzdēts produkts. Gaišas grauzdēšanas process tiek veikts ar saudzējošu, zemas temperatūras metodi, tāpēc kofeīns pupiņās paliek lielākā daudzumā. Ja Jūs kafija ļoti uzmundrina, labāk izvēlēties tumši grauzdētas kafijas pupiņas. Pie mums melna kafija tiek piedāvāta lielā assortimentā, no labākajiem ražotājiem.